İstanbul’un ücra köşelerinde tuhaf etkinlikler oluyor, tuhaf diyorum çünkü bu tip etkinliklerde işitsel algılarımızın tümü zihinden ziyade ruhumuzu besliyor. Zannediyorum ki bu tip etkinliklere ilgi gösteren belirli (kısıtlı) sayıda bir güruh var, onlar da muhtemelen spiritüel ruhlara sahip insanlar. Böyle olması daha güzel zira artık insanların yabancı durduğu, dokunmadığı her şey daha güzel.
Velhasıl ben de dün akşam üzeri odamda kedi gibi kıvrılmış yatarken aldığım davet üzerine merakımı celbeden Theremin enstrümanını tanımak için arkadaşımı da yanıma katarak Kadıköy, Karga Barın yolunu tuttum. Üst katta yaklaşık 20 kişilik izleyici bir grup ve enstrümana hakim olan arkadaş (cihan gülbudak), bir süre enstrüman hakkında bilgi verdikten sonra konsere başladı. Theremin’in yaydığı ses dalgalarıyla direk irtibat halinde olmak kesinlikle dinleyiciyi bir çeşit trans haline sokuyor, hatta bir süre sonra bu durum bir çeşit astral seyahate vesile olabiliyor, bir çeşit LSD kafası var. Kesinlikle dinlendirici bir müzik. Ben buna ‘işitselliğin ruhsal boyutu” diyorum çünkü işittiğiniz ses adeta büyü ve doğrudan ruhunuza teneffüs ediyor.
Theremin Konseri (Karga Bar) from Özgür Öztürk on Vimeo.
Theremin Konseri (Karga Bar) from Özgür Öztürk on Vimeo.
Theremin nedir, ne değildir bilgisini vikipedia’dan
Teremin ilk elektronik ve çalarken temas gerekmeyen müzik aletidir. İsmini mucidi olan Rus Profesör Leon Theremin’den alır, 1928 de mucidi tarafından patenti de alınmıştır. Orijinal adı Termenvox veya Aetherphone’dur. Daha sonra ingilizceleşerek zamanla “Theremin” adını almıştır. Kontrolü iki metal anten arasında sağlanır, bu antenler aleti çalan kişinin ellerinin pozisyonunu algılarlar. Bir el ile titreşim dalgaları gönderilir diğer el ile de sesin şiddeti ayarlanır. Theremin ürkütücü sesler ile birleşik bir alettir. Elektrik sinyalleri Theremin uzerinde büyütülür ve bağlı olan hoparlörlere gönderilir.
Theremin sanat müziklerinde ve rock gibi popüler müziklerde de kullanılır. Ayrıca Bakınız