Şizofreni; düşünüş, duyuş ve davranışlarda önemli bozuklukların görüldüğü, hastanın kişiler arası ilişkilerden ve gerçeklerden uzaklaşarak kendi dünyasında yaşadığı, genellikle gençlik çağında başlayan bir ruhsal hastalıktır. Şizofreni kelimesi, Yunanca ayrık veya bölünmüş anlamına gelen “şizo” (schizein, Yunanca: σχίζειν) ve akıl anlamına gelen “frenos” (phrēn, phren- Yunanca: φρήν, φρεν-) sözcüklerinin birleşiminden gelir. Anlatılmak istenen kişinin iki kişilikli olması değil, aynı anda iki farklı gerçekliğe inanmasıdır. “Gerçek gerçeklik” normal, sıradan bir insanın algılamasına denk düşerken, “ikinci gerçeklik” sağlıklı bir insanın anlayamayacağı, çoğu kez belli bir sisteme dayalı bir gerçekliktir.
Şizofreni belirtileri gerçek olmayan sesler işitme, heyecan, korku ve anormal sosyal davranışlar her şeyi içerebilir yoğun yaşanılan ve acımasız ruhsal bozukluktur. Genellikle depresyon ve anksiyete gibi diğer, daha az şiddetli zihinsel koşullara eşlik eder. Bu hastalıkların toplamı ile başa çıkmak zor olabilir. Dünyada şizofreni tanısı olanların yüzde 50’si başa çıkmak için bir araç olarak madde bağımlılığı sürdürmektedir.
Aşağıda resimler şizofreni hastası olan insanlar tarafından yaratıldı. Bunlardan bazılarına bakmak rahatsız edici olsa da, sanat gerçeği en iyi şekilde anlamak/yansıtmak içindir sözünü doğrular nitelikte. Bir Şizofreni hastasının ruh ve akli dünyasında neler olup bittiğini daha iyi anlayabilmek için aşağıda ki benim tabirimle gerçek bir sanat eseri olan resimler bilimsel bir tanımlamayla eş değer nitelikte ve bir o kadar şaşırtıcı.
1) Draak tarafından yapılan bu çizimde çoğu objenin çift başlı olduğuna dikkat edin.
2) İkinci resimde ise Dante’nin Cehennemini resmetmiş.
3) “Elektrik Uçmanı Sağlar” Karen Blair
4) Bu resim ise şizofreni hastalarının kabuslarını özetler nitelikte.
5) Bu resmi yapan Edmund Monsiel 20.yy başlarında yaşamış oldukça da ünlü biri. O da şizofreni hastası olarak biliniyor.
6) 1900’lü yılların başında Louis Wain tarafından çizilen bu resimler hastalığın aşamalarını gösteriyor.
7) Karen May Sorensen tedavinin birçok aşamasında çizdiği resimlerle hastalığın iç dünyasına etkilerini yansıtmış.
8) Bu şizofrenik hasta ise kendisinin kendisi tarafından bir duvarla dış dünyadan sonuçlanmasını resmetmiş.
9) Manyaklığın motifleri isimli bu eserde ise iç dünyası korkutucu olan bir kişi var.
11) Şizofreni hastasının iç dünyasını anlatmak için yaptığı resim.
12) Paranoyak ve aynı zamanda şizofreni hastası olan birinin çalışması
13) En korkutucu resimlerden biri ise Eric Baumann’dan
14) Bu resmi çizen şizofreni hastası ise halisünasyonlarla boğuşuyormuş
15) Korkutucu rüyalar gören bir başka şizofreni hastası.