Tanrı önce, yeryüzünü ve gökyüzünü yarattı.Altıncı gün Tanrı şöyle buyurdu:“Şimdi insanı yaratacağım ki, benim şanımı simgeleyebilsin.”ve Tanrı kendini simgeleyecek insanoğlunu yarattı.İnsanı kendine göre var etti.Ve böylece yüce Tanrı insanı toz ve topraktan yarattı.İnsana yaşam nefsi verdi ve insan yaşayan bir canlı oldu…ve Tanrı verdiği canı alarak, insanı cennet bahçesine koydu.Böylece insanoğlunu yaşayan ama ölümlü olarak yarattı.
Kurtarıcı Tanrım, hiç ekilmemiş ölümsüz çiçeğimiz.Biz bir sözünü bağışla ki,Kendimizi lekesiz olmak için kutsayalım.
“Sen bizi terk edip gittin ama, biz seni bir koza gibi sarmaladık ki, kozanın içinden bir kelebek gibi çıkıp yeni dünyana uçup gidebilesin.”
Filmi izledikten sonra aslında kültürlerimizin ve inançlarımızın ne kadar iç içe geçmiş olduğunu fark edebiliriz. Hatta filmde Türkçe diyalog bile vardı. Bunun nedeni belki de iç içe geçmiş iki kültürü vurgulamak, aynı topraklarda ayrı düşmüş iki milleti betimlemek olabilir. Ermeni aşığın hüznü ve yalnızlığında dinmeyen acı feryatlarında ölümü arzulayışında aynı coğrafyanın kaderini hissetmek mümkün. Anadolu kokan, dini farklı ama örfü aynı iki milletin dinmeyen öfkesinde, acılar içinde bir ozan Sayad Nova.
Narların Rengi çoğu otorite tarafından başyapıt olarak değerlendiriliyor. Bu kadar imgelerle yüklü bir film yapmak, hem de filmi etkili kılmak zor iş ama yönetmen ustalıkla kotarmış bu durumu. Sergei Parajanov’un sinemanın sınırlarını genişleten ve yeni bir renk katan bu farklı ve özgün filmi sebebiyle başarılı ve farklı bir yönetmen olduğunu söylemek mümkün.
Maria Faranduori – To Mystiko şarkısıyla bütünleşmiş filmden spoiler
rehmet pir üstâda köprü tikene öten temeline bir daş düzeyir el içün can çektim, ömrüm tükettim mezerim qeysini qerdaş düzeyir ne bülbülsen ki pervazın görünmez mohubbet kesilmiş nazın görünmez bende sayat nova yazın görünmez yiten qelem almiş neqış düzeyir “sayat nova: an 18th century trabaour”, charles dowsett, 1996
“Harutyun Sayatyan (Biyografi)” Harutyun Sayatyan ya da bilinen adıyla Sayat Nova (Ermenice: Սայաթ-Նովա; Azerice: سایاتنووا / Səyyad Nova, Gürcüce: საიათ-ნოვა, 14 Haziran 1712, Tiflis – 22 Eylül 1795, Hağpat) – 18. yüzyıl ünlü Ermeni şair ve halk ozanı. Eserlerini Ermenice, Gürcüce ve Azerice olarak yazmıştır. Günümüze ulaşan şarkılarının çoğu Azericedir.
Ermeni müziğinin en büyük kompozitör ve söz yazarlarından biridir. Onun için Ermenistan literatüründe ermeni müziğinin kralı tabiri de kullanılmaktadır. Bazı kaynaklara göre 1712- 1795 yılları arasında bazılarına göre ise 1722 yılında Tiflis’in Sanahin köyünde doğmuştur. Gezdiği yörelerden derlediği ezgiler ve eski eserlere getirdiği uyarlamalar ile günümüze ulaşan birçok ermeni ezgisine imzasını atan Sayat Nova bir ozan olarak sadece ermeni kültürüne değil gezdiği ülkelerin kültürlerinde de saygıyla anılan bir isimdir.
Kilikya, İran, Hindistan ve Osmanlı topraklarında yaşamış ve buralarda eserler vermiştir. Küçüklüğünde ailesinden gelen müzik sevgisi ile bu alana ilgi duyan Sayat Nova’nın asıl adının Harutiyun Sayakyan olduğu söylenmektedir. Ozanın adının Ermenliler arasında Sayat Nova’ya dönüştürüldüğü söylenmektedir. Aynı zamanda iyi bir Kamança virtüözü olan Sayat Nova bu adı ile de Kamança ile bütünleşmiştir. Öyle ki Kamança denince Sayat Nova, Sayat Nova denince de Kamança akla gelmektedir.
Ozanın bugün bilinen 220’ye yakın eserinin neredeyse tümü 19. yüzyılda notaya geçirilmiştir. Bu da Sayat Nova’nın eserlerinin birçoğunun sözlü edebiyatta kaldığı kuşkusunu doğurur. Northeastern Üniversitesinden Prof. Leon Janikian yaptığı bir araştırmada bu eserlerin sayısının bini bulduğunu belirtmiştir.
Sayat Nova uzun süre yaşadığı Gürcistan’ın da şiir ve müzik kültürüne oldukça fazla katkıda bulunmuştur. Ünlü ozan aynı zamanda birçok halk oyunu da derleyerek günümüze ulaşmasını sağlamıştır. Gürcü ve Ermeni tarihlerinde ana dilde ve halka özgü oyunlar ilk kez ortaya çıkmıştır. Sayat Nova’nın bu konudaki ilk çalışması gürcü halk oyunları üzerine olmuştur. İran yöresi oyunlarından etkilenerek yarattığı bu yöresel oyunlar sebebiyle dönemin gürcü kralı II. Heracle kendisini ülkesine davet etmiş. Gürcü kültürü üzerine yaptığı çalışmalardan dolayı Sayat Nova’ya saray şairi ve müzisyeni ünvanı vermiştir. Sayat Nova’nın kralın kız kardeşi Anna’ya olan aşkının kralı Sayat Nova’yı krallığın varisi haline getirmesinden korkutuğu için Sayat Nova 10 yılını geçirdiği Gürcistan’dan uzaklaştırılmıştır. Ermeni tarihinde çok dilli edebiyat yaparak ermeni kültürünü tüm Kafkasya’ya duyuran kişi olarak da önemli bir yere sahip olan Sayat Nova’nın sanat yaşamı 1759 yılında sona ermiştir. Bu tarihten itibaren Heracle II’nin talimatı ile ülkenin çeşitli yörelerinde görev yapan Sayat Nova 1768 yılında karısı Mmarmar’ın ardında dört çocuk bırakarak vefat etmesiyle sarsılmıştır. Bu tarihten sonra çektiği çileleri daha çok artan ozan Tiflis’teki Hağbad manastırın’da görev yapmıştır. Sayat Nova 1795 yılında Ağa Mehmet Han tarafından öldürülmüştür.
“Sergei Parajanov Kısa Biyografi” Sergei Parajanov, Tiflis, SSCB (Şimdiki Gürcistan sınırlarında)’de doğdu. Sovyet kamplarındaki mahkûmiyet yılları ve filmlerinin Sovyet hükümeti tarafından sansürlenmesine rağmen, birçok ödüllü filmin yönetmenliğini üstlenen Parajanov’un filmografisinde Shadows of Forgotten Ancestors (1964), Narın Rengi (1968) ve Aşık Garip (1988) bulunuyor.
Filmi Türkçe Altyazılı İzleyin
Sayat Nova – Sergey Paracanov (1968) Narların Rengi from Özgür Öztürk on Vimeo.
Filmden Bazı Sahneler ve Yönetmen Sergei Paradjanov
Yeniden anımsattığı için Haşim H. hocaya teşekkürler.