Dünyaca ünlü İtalyan şair Cesare Pavese’nin faşist yönetimce sürgüne gönderildiği Brancaleone Calabro’da 1935-1936 yılları arasında Torino’daki kızkardeşi Maria ve arkadaşlarına gönderdiği mektupları not ettiği ‘Sürgün Defteri’ ilk kez Edizioni Dell Örso tarafından yayımlanacak.
Torino Üniversitesi’ne bağlı Guido Gözzano Cesare Pavese Araştırma Merkezi’nin yöneticisi Mariarosa Masoero’nun girişimi ile yayımlanmasına karar verilen mektuplar ilk kez gün ışığına çıkıyor.
‘Yaşama Uğraşı’, ‘Ay ve Şenlik Ateşleri’ gibi romanların yazarı Cesare Pavese, sürgünde bulunduğu 1935-36 yılları arasında güney İtalya’dan kız kardeşi Maria ile arkadaşları Mario Sturani, Adolfo Ruata ve Augusto Monti’ye onlarca mektup yazdı.
Bugüne kadar araştırmacıların bilgisinde sınırlı kalan ‘Sürgün Defteri’ edebiyat eleştirmeni Lorenzo Mondo’ya göre Pavese’nin mektuplardan oluşan ilk romanı. Edebiyat araştırmacıları mektupların anılarında yer tutan ayrıldığı aşkı Tına Pizzardo’nun karşısında öfkeli, yüreği parçalanmış ve çökmüş bir Pavese portresi çizdiğine vurgu yapıyor.
Pavese’nin ‘Yaşama Uğraşı’nda kültürel ve edebi sorunlar konusunda düşündüklerini kaleme aldığı, oysa sürgünde yazdığı mektuplarda kendisini yaşama bağlı tutan nedenler konusunda kişisel düşüncelerini yazdığına dikkat çekiliyor.
10 Mayıs 2010