“Cinsel yönelim, istemli bir tercihtir”
Nasıl ki hiçbir heteroseksüel, karşı cinsten hoşlanmaya ergenliğinde karar verip hayatını bu doğrultuda şekillendirmiyorsa, eşcinseller ve biseksüellerde bu doğrultuda tercih yapmamıştır. Kişinin karar verebileceği cinsel yönelimi değil, cinsel yönelimi doğrultusunda nasıl birliktelikler yaşamak istediği, kendisini toplumda nasıl ifade edeceğidir.
“Eşcinsellik hastalıktır”
Hayır, eşcinsellik hastalık değildir.Dünya Sağlık Örgütü 1991 yılında, Amerikan Psikiyatri Derneği 1973 yılında eşcinselliği hastalık sınıflandırmasından çıkardı. Eşcinsellik insan davranışının doğal bir değişkenidir.Dolayısıyla bir tedavi yöntemi yoktur. Onarım terapisi gibi terapiler etik dışı yöntemlerdir.
“LGBTİ ise Müslüman, Hıristiyan, vs. olabileceğini sanmıyorum”
Bu yargı da toplum içinde en kabul görenlerden biridir. Bu yargının temelinde eşcinsellik gibi bir sapkınlığı tercih eden birinin zaten din ve inanç ile bir ilgisinin olmayacağı varsayımı yatıyor. Bu varsayım doğru olmadığı gibi farklı dinlere inanan haliyle Müslüman olan LGBTİ’ler vardır. Dahası LGBTİ olan din görevlileri de vardır.
“Eşcinsellik günahtır”
Farklı yorumlamalar vardır. Eşcinselliğin değil, rıza dışı gerçekleşen eylemin yasaklandığını savunanlar vardır. Kutsal kitapta eşcinselliğin yasak olduğuna dair ortak bir görüş yoktur.
“Doğada eşcinsellik yoktur”
Doğada eşcinsellik vardır. Eşcinsellik doğaya ait bir gerçekliktir. 350 türde tanımlanmıştır. Eşcinsellik insan türünün sonunu getirmez.
Tıbbi görüşün üremeye yönelik olmayan tüm cinsel davranışları, mastürbasyonu ve heteroseksüel de olsa üreme dışı amaçlarla kurulan cinsel ilişkiyi sağlıksız kabul etmesi ile eşcinselliğin hastalık olarak kabulü eşzamanlıdır.
“Eşcinseller aynı cinsten olan herkese ilgi duyar”
Hayır. Kişilere beğeni ölçütleri yalnızca cinsiyetle sınırlı değildir.
Heteroseksüel bir erkek tanıştığı her kadın için “Acaba benden hoşlanıyor mu?” diye düşünmezken eşcinsel bir erkekle tanıştığında neden kendisinden hoşlanacağından şüphelenmektedir?
“Eşcinsellik artıyor”
Eşcinsellik artmıyor, eşcinsellerin görünürlüğü artıyor.
Daha öncesinde kendini tanımlayamayan veya gizli kalmayı tercih eden insanların, bu tercihten vazgeçmeleri insanların böyle düşünmesine neden oluyor.
“Biseksüellik kararsızlıktır/doyumsuzluktur”
Hayır değildir. Biseksüellik de heteroseksüellik ve eşcinsellik gibi bir yönelimdir. Eşcinselliğe geçiş aşaması da değildir. Biseksüeller, her iki cinse aynı ölçüde ilgi duymayabilir, bu ilginin derecesi zaman içinde değişebilir.
Biseksüellik aynı anda hem kadın hem erkek sevgilinin olması demek değildir. İkili düşünce yapısına göre kişi ya bir şey olmalıdır ya da diğer şey, aksi türlü ikili cinsiyet ya da cinsellik algısına yerleştirilme çabası ile kararsızlık, özentilik, heves gibi ifadelerle anomali haline getirilmeye çalışılır.
“Feminen erkekler gey, maskülen kadınlar lezbiyendir”
Cinsiyet ifadesi ile cinsel yönelim farklı kavramlardır. Bir insanın dış görünüşünden cinsel yönelimini tahmin edemeyiz.
Her feminen erkeğin gey, her maskülen kadının lezbiyen olmadığı gibi, feminen olmayan geyler ve maskülen olmayan lezbiyenler vardır. Eşcinseller tek tip değildir.
“AİDS bir gey hastalığıdır. Geyler HİV enfeksiyonu için riskli gruptur”
HIV enfeksiyonun ilk saptandığı olguların eşcinsel olması nedeniyle bunun sadece eşcinsellere özgü bir hastalık olduğu düşüncesi yaygınlaşmıştır.
HIV enfeksiyonu ve bu enfeksiyona bağlı olarak zaman içinde gelişen bağışıklık yetmezliği sendromu olan AİDS, her cinsel yönelim, her cinsel kimlik, her cinsiyet, yaş ve ırktan olan insanda görülebilmektedir.
“Çocuklukta yaşanan travma eşcinselliğe neden olur”
Bu önyargının temelinde “Eşcinsellik hastalıktır” düşüncesi yatmaktadır. Bu düşünceye bağlı olarak da eşcinselliğin nedeni araştırılmaktadır.
Pek çok insanın çocukluğunda travmalar vardır, eğer bu doğru olsaydı herkes eşcinsel olurdu. Neden bir erkeğin bir kadını sevmesinin nedeni araştırılmazken bir kadının bir kadını sevmesinin sebebi araştırılmaktadır?
“Tüm trans kadınlar seks işçisidir”
Böyle bir algının olması toplumdaki transfobiden kaynaklanmaktadır.
Birçok işyerinin transları barındırmak istememesinden dolayı seks işçiliği yapan trans kadınlar vardır fakat her trans kadın seks işçiliği yapmamaktadır.
“Eşcinsel ilişkilerde bir taraf kadın bir taraf erkek rolünü üstlenir”
Bu görüş ikili toplumsal cinsiyet rollerinden kaynaklanmaktadır.
Bu roller paylaşılabilir, geçişken de olabilir veya belirsiz de olabilir. Aynı şey heteroseksüel ilişkiler için de geçerlidir. Cinsel yaşam için de aynı şey geçerlidir.
“Eşcinseller tekeşli değildir”
Bu görüş “Eşcinseller marjinal ve sapkıntır” görüşünden kaynaklanmaktadır.
Eşcinseller tekeşli veya çokeşli olabilir. Aynı bir heteroseksüelin olduğu gibi.