İngiliz Kütüphanesi, 1370 yıllık en eski örneklerden biri olan Kuran’ı tamamen dijital ortama aktardı ve herkese açtı.
Kuran’ın en eski kopyalarından olan ve 8. yüzyıla tarihlenen bu örnek, tüm Kuran’ın üçte ikisinden daha fazlasına sahip ve 121 yapraktan oluşuyor. Aynı zamanda bu Kuran, bugüne kadar bilinen el yazması erken Kuranlar arasında en fazla bölüme sahip olanı.
El yazması, en arkasındaki boş sayfaya alınan nota göre 1879 yılında British Museum tarafından Papaz Greville John Chester (1830-1892)’dan satın alındı. Chester, arkeoloji, Mısırbilim ve doğa tarihiyle ilgilinenen bir din adamıydı. Chester Mısır ile Yakın Doğu’ya seyahatler yapmış ve buralardan elyazmaları ve eserler satın aldı. Bu eser ve elyazmaları şu anda İngiltere’deki önemli kültürel enstitülerde ve kütüphanelerde bulunuyor. Chester bu elyazmasını da büyük ihtimalle Mısır’dayken satın aldı.
En eski el yazması Kuran, 7. yüzyılın sonlarına doğru yapıldı, fakat bu döneme ait antik kopyalar tamamen korunamadı ve sadece bazı parçaları kaldı.
1370 yıllık Kuran böyle bulundu
İngiltere’deki Birmingham Üniversitesi’nde 2015 yılının Temmuz ayında, dünyadaki en eski Kur’an-ı Kerim olabileceği düşünülen kitaptan bazı bölümler bulunmuştu. Yaklaşık 100 yıl boyunca üniversite kütüphanesinde fark edilmeyen Kuran sayfaları, büyük bir heyecan yaratmıştı.
Bir doktora öğrencisi, koyun veya keçi derisinden parşömene yazılmış olan kitabın parçalarını inceledikten sonra karbon testi yaptırmaya karar verdi. Parşömenin yüzde 95 olasılıkla 568 ile 645 yıllarından kalma olduğu tespit edildi. Karbon 14 tarihleme metoduyla yapılan incelemeler, kitabın en az 1370 yıllık olduğunu gösterdi.
Birmingham Üniversitesi özel koleksiyonlar bölümü başkanı Susan Worrall, araştırmacıların, kitaptan geriye kalmış bölümlerin bu denli eski olabileceğini “hayal bile edemediklerini” söylüyor. Üniversitenin Hristiyanlık ve İslamiyet dalı öğretim üyelerinde Prof. David Thomas da, “bu kitabı yazmış olan şahsın o dönemde yaşamış, Hz. Muhammed’i görmüş, hadislerine tanıklık etmiş olabileceğini” belirtti.
Dijital ortama aktarılmış Kuran’ın tamamına bu linkten erişebilirsiniz.
Bu yazı Biliyomuydun isimli internet sitesinden alınmıştır.